• За теб
  • За твоя бизнес
  • За tbi bank

Туризъм и цени в Албания

Югозападно от България след прекосяването на Северна Македония се намира Албания. Това е страна с по-нисък икономически стандарт от нашия, с по-малко население, но привлича туристи заради красивото средиземноморско крайбрежие и непокътнатите природни кътчета. Разстоянието от София до Тирана е почти същото, както до черноморските ни курорти, а цените в страната не се различават съществено от нашите.

Албания е страна с предимно планински релеф и дори в близост до скъпите крайбрежни зони има обработваема земя, която се използва за производство на храни. Това е причината застроената площ по курортните селища да не е голяма, а през юни и септември напливът на туристи е по-малък. Това прави почивката по албанското средиземноморие по-тиха и уединена. Единственото изключение е околността около един от най-известните туристически центрове Драч, който е голям крайбрежен град в южната част на Албания.

Цени в Албания за хотел

Какви цени в Албания ще срещнете, ако търсите място за нощувка? Хотелите предлагат нощувки от порядъка на 40-90 лв за двама на вечер. Апартаментите под наем за ваканционно ползване варират в зависимост от големината и близостта до плажната ивица. Цените им са в рамките на 28-40 евро за нощувка в самостоятелен двустаен апартамент, с отлично обзавеждане и на 100 метра от плажа. Цените за хотелски апартамент могат да стигнат и до 95 евро с включена закуска и други екстри (при квадратура на апартамента 110 кв.м и с разположение на самия бряг).

Драч е град в Албания, където цените не надвишават тези в България. По-евтин хостел в града предлага услугите си за 27 лв на вечер, докато тризвездните хотели ще ви струват около 72 лв. Луксозните хотели в града предлагат на посетителите си стаи за по 107 лв на нощувка с включени много екстри. В града можете да се нахраните в евтин ресторант за по-малко от 10 лв, а в Макдоналдс или заведения за бързо хранене от тази класа и за 7,20 лв. За двама в ресторант средна класа ще заплатите под 40 лв сметка , а чийзбургерът на улицата се предлага за около 2,20 лв.

Цени в Албания за храна

Валутата на албанците е леки и се конвертира 62 леки за 1 лев. Препоръчително е да направите размяната на валутата по възможност в България, защото там може да попаднете на недобросъвестни чейнджбюра и/или частни лица.

Кафето се продава за 1,50 лв, но в по-изисканите заведения цената може да е по-висока. По улиците на градовете така наречената “streеt” храна струва от 7 до 12 лв за двама души. Ако решите да посетите заведение за обществено хранене, което не е от най-изисканите в местността, е добре да си приготвите около 35-40 лв за двама. Въпреки че хората в страната са удивително гостоприемни, не се учудвайте, ако обслужването в хотелите и ресторантите не винаги е на високо ниво.

Местният кашкавал се предлага по 8,20 лв/кг., колбасите са около 16 лв/кг, а картонена кутия краве мляко струва под 2 лв/л. Виното от среден клас се предлага за 10 лв бутилката. Бутилираната вода в малки шишенца от 0,33 л струва около 0,80 лв, а безалкохолната Кока кола в кутия е 1,60 лв.

Цените в Албания за транспорт

Ако планирате да пътувате до Тирана със самолет, цената за двупосочен билет за двама души е 300 лв. Все пак имайте предвид, че самолетните компании често пускат промоционални билети на много по-ниски цени, но за целта трябва да следите офертите ежедневно, защото вероятността да бъдат бързо резервирани е голяма.

Ако сте отседнали в града и ви се налага да ползвате градски транспорт, билетчето в Албания струва по 0,60 лв в едната посока. За тези, които предпочитат да наемат автомобил под наем, цените за среден клас автомобил като тойота корола са 46 лв на денонощие, а возилата от по-висок клас струват около 104 лв/ден. В случай, че сте решили да наемете кола под наем, бензинът в страната се продава за 2,40 лв/л. Таксиметровите услуги започват с начална сметка от 4 лв и начисляват по 3,20 лв/км. При престой на място, такситата в Албания таксуват по 24 лв/час.

Трябва ли да оставяте бакшиш в Албания?

В Албания почти навсякъде е прието да се пазарите, но и да оставяте бакшиш. Ако сте ползвали такси, не се учудвайте, че шофьорът ви гледа особено, когато дойде време за сметката. Обикновено се счита за нормално да оставите до 10% от сметката в ресторанта, таксито и дори във фризьорските салони. Въпреки че това въобще не е задължително, е добре да го имате предвид, ако сте решили да пътувате там.

Можете да се пазарите с продавачите не само на пазара, но и в магазините, защото в Албания това е нещо нормално.

Колко ще ви струва едноседмична почивка в Албания?

Накрая нека определим приблизително колко ще ви излезе едноседмичен престой в Албания. В изчисленията се включват такси за нощувки, хранене, транспортни разходи. Ще разделим вариантите за почивка на три в зависимост от бюджета ви:

  • Най-евтиният вариант е почивката в Албания да ви струва по-малко от 500 лв, в която сума са включени храна, питиета, нощувки и транспорт. Все пак обаче при такава сума ще бъдете силно ограничени откъм развлечения, хубава храна и екскурзии.
  • Онези, които могат да си позволят екскурзия от средна класа, ще могат да се радват на повече екстри, но все пак ще бъдат до известна степен ограничени. За такава почивка ще са ви нужни под 800 лв.
  • Ако желаете лукс по време на почивката, ще трябва да сте готови да заплатите около 1000 – 2000 лв, като по-голямата сума включва отсядане в най-хубавите хотели.

Пожелаваме ви приятно прекарване на почивката в Албания – страна с красиво крайбрежие и много планини.