• За теб
  • За твоя бизнес
  • За tbi bank

Време за изпълнение на банков превод

Постмодерният свят е неимоверно обвързан информационно, инфраструктурно и геополитически. Преминаваме границите на чужди държави така, все едно отиваме до село. Търговията, бизнесът и прехвърлянето на паричните потоци стават все по-активни, бързи и сигурни. Банковите институции са най-важните контрагенти във веригата на паричните трансфери. Те стоят в двата края на веригата с парични потоци, като гарантират сигурността и безопасността на своите потребителите.

Какво представляват банковите преводи?

Банковите преводи към момента са най-масово използваният метод за извършване на паричен превод (трансфер). Чрез тях можете да преведете големи суми пари от един град или държава до друго географско място, като разстоянията в условията на цифровизираното ни постмодерно общество не представляват проблем. Те правят възможно международната търговия да се развива и работи в крак със съвременните икономически темпове.

Помислете си само какво би означавало да пренесете 450 000 лв в куфари до Япония. Колко време и пари щеше да ви коства да пренесете сумата до другата страна на света? Много хора биха искали да си спестят подобно преживяване. Банките са тези, които уреждат тези проблеми, планират безопасността на пратката, прехвърлянето и гарантират, че при невалидна транзакция могат да възстановят сумата на собственика на средствата.

Банковите преводи са много сигурен начин за разплащане, който се използва в бизнес отношенията, изплащането на трудови възнаграждения, международни заеми, еврофондове и интернет разплащания. Всяко плащане от вашата карта в онлайн електронна платформа за търговия е свързано с две банки картодържатели. Те получават и изпращат сумата от техните сметки, за което начисляват банкови такси.

Какво е необходимо, за да можете да изпращате парични преводи?

За бърз превод в реално време е необходимо да имате отворена сметка в банка. Банковите преводи се извършват през вашата разплащателна сметка, а за тази услуга се начислява месечна такса по обслужване на сметката. За да притежавате сметка в банка, трябва да сте пълнолетен гражданин, като за превеждане на суми до 30 000 лв можете да нареждате пари без предоставяне на допълнителни документи. До тази сума вътрешно банковите преводи се извършват в реално време или имат вальор на следващия работен ден, ако са в края на работния ден, тъй като обслужването на плащането изисква необходимото техническо време.

И все пак за нареждането на превод на пари в банкова сметка, не е необходимо да имате задължително сметка в банкова институция. Можете да направите нареждането и на каса, но в случая ще заплатите по-висока такса, отколкото ако сте клиент на същата банка. Банковите служители ще ползват ЕГН-то ви, за да ви идентифицират като наредител на сумата.

За колко време пристига банковият превод от чужбина?

Нека се спрем на подробности относно прехвърлянето на пари от сметка в сметка – време, такси и др. Има значение дали страната, от /до която искате да пратите сумата се намира в Еврозоната. Всички държави от ЕС използват банкова система за разплащания, при която кодовете на сметките на всички граждани са BIC и IBAN. Ако валутата е различна и се превалутира в банката приемник, ще ви бъде наложена и допълнителна комисионна.

За един банков превод времето, за което пристигат парите в банката бенефициент (получател), се нарича вальор на получател. Банките предлагат за тези преводи два работни дни за (spot) вальор при банката получател. За международни парични преводи банките използват системи като S.W.I.F.T.(ЕС), TARGET, Euro1 и други. В зависимост от използваната система времето за прехвърляне може да варира. За ЕС времето това е ден или два.

Тези системи позволяват на банките партньори да прехвърлят суми с различни валути към вашата банка от чужбина. Нашите банки предоставят и възможност за по-кратки вальори, като: 1 ден (tom вальор) и същия ден, но услугата ще ви струва допълнителна такса. Банките могат да нареждат и приемат валута от страната и чужбина във всички свои офиси в страната.

За колко време пристига банков превод от България?

В България най-често използваните системи за банкови плащания са БИСЕРА и РИНГС. Също така се използват IBAN и BIC, а бързината на прехвърлянето зависи от това дали пращате пари по друга сметка в същата банка или от вашата банка към “чужда”.

  • Преводи по различни сметки в рамките на една банка

Преводите на парични средства в една и съща банка в България се извършват в реално време и може да не отнеме повече от 1 час. Някои банки приемат нареждания до 15 часа, след което извършването на транзакциите става на другия ден, така че ако искате парите да пристигнат на същия ден е важно да не закъснявате много.

  • Банкови преводи през системите БИСЕРА И РИНГС

Системата БИСЕРА позволява да направите банкови преводи в същия ден или на следващия за суми под 100 000 лв. При РИНГС сумите, които се прехвърлят, надвишават или са равни на 100 000 лв, а времето, за което парите отиват при получателя, е 1 час след пускане на нареждането на парите и още 1 час след получаването им в банката на получателя (общо 2 часа).

Какви са таксите за превод от една банка в друга?

Такса превод от една банка в друга се изисква не само, когато прехвърляте пари от офис, но и при интернет банкиране. Плащането на комунални услуги през банковите сметки струва в порядъка на 0,10 – 0,35 лв, но при някой банки може да има по-високи цени. Вътрешнобанковите трансфери варират от 2-5 лв, но може да има и отклонения от тази граница. Услугите през БИСЕРА са значително по-евтини от тези на РИНГС, за сметка на бързината на изпълнение, а също така онлайн заявките за преводи са по-евтини от тези на хартиен носител в офис.

Има възможност да не плащате толкова такси, ако често ползвате услугите на банките. Много от тях предоставят възможност да ползвате пакетни услуги, с които получавате право на безплатни междубанкови и вътрешнобанкови преводи, SMS известия, плащания на комунални услуги и тегления от банкомат. Таксата на тази пакетна услуга е различна за банките и варира от 3-20 лв/месец.