• За теб
  • За твоя бизнес
  • За tbi bank

За какво да внимаваш при покупка на автомобил

Съвременният живот днес е почти немислим без моторно превозно средство. Дори да имаш удобен градски транспорт, предимствата на собствен автомобил са много повече. Изборът на кола не е лесен, тъй като човек не се съобразява само със собствените си желания, а и с редица други фактори – инфраструктура, цел, бюджет и т.н. Освен това не всеки има дълбоки автомобилни познания и това се отразява на увереността и решителността му що се касае до избора на модел.

Ако е дошло времето да смениш старата кола с нова или най-накрая да си купиш собствена, най-добре е да се консултираш с някой, който разбира от автомобили. Винаги е добре да бъдеш подготвен, за да можеш да задаваш точните въпроси. Затова сега ще ти дадем някои насоки, които да ти помогнат.

Какво да гледаш при покупка на кола?

Трудно може да бъдат обхванати всички детайли още при първия оглед на автомобил, затова ще се спрем на някои по-основни стъпки. Първото впечатление може да бъде подвеждащо. Много хора обичат да купуват неща, които грабват окото им визуално. Да, това е твоят автомобил и трябва да ти харесва, но не взимай решение единствено на база външния вид на колата. Предварително трябва да си решил каква система искаш да притежава колата – дизелова или бензинова; какъв да е двигателят; автоматични или ръчни скорости; двуместна или четириместна и т.н.

Ако не разбираш от автоматизация и автомобилни системи, най-добре е да вземеш колата за тест и да я закараш да я видят в сервиз, на който имаш доверие. Обстойният одит ще ти даде реална представа за качеството на колата, особено ако е втора ръка.

При покупка на чисто нов автомобил, можеш да провериш желаната информация дори онлайн и тя следва да отговаря на действителността, тъй като колата не е ползвана и трябва да е в изрядно състояние.

Покупка на кола втора ръка

Покупката на нова кола изисква доста средства и затова повечето хора си взимат автомобил втора ръка. Употребяваните коли се продават в автокъщите, от частни лица, могат да бъдат закупени през обяви онлайн и офлайн. Ако ще си купуваш автомобил втора ръка, е препоръчително да обърнеш внимание на следните неща:

  • Година на производство и пускане в експлоатация

Този критерий е сред основните за определяне на цената на автомобила. По-новите модели имат подобрена електроника, автоматизация и екстри и логично са по-скъпи. Имай предвид, че и поддръжката им е по-скъпа.

  • Състояние на автомобила – боя, купе, ламарина

При продажба на автомобил собственикът често се опитва да лъсне максимално колата, за да й поиска по-висока цена. Но някои неща не се махат с вода и сапун като ръжда, резки по ламарината, олющена боя и т.н. Прегледай обстойно автомобила отгоре, отдолу и отвътре.

  • Двигател

Вслушай се в звука на двигателя – има ли някакви странни и притеснителни свистящи или тракащи звуци. Забележи дали двигателят не се тресе на празен ход, вибрира неравномерно или след като загрее, клапаните започват да тракат. Когато палиш двигателя, изчакай да се изстуди. Ако продавачът не желае да изчака, има нещо съмнително, което впоследствие може да се окаже проблем.

  • Охлаждаща течност и гарнитури

Провери цвета на отлаганията в разширителния съд на антифриза – ако не е бил редовно подменян, може да е с различен от нормалния цвят.

Покупка на автомобил от автокъща/автосалон

В автокъщите се продават нови и употребявани автомобили, а в автосалоните – само нови превозни средства. Новите коли имат гаранция и се предполага, че ще работят перфектно поне в следващите 5-7 години. Разбира се, това си има своята цена и ще платиш доста по-висока сума от тази, която би похарчил за употребявана кола. Факт е, че цената на автомобила спада с до 15-20% след като бъде изкарана от автосалона. Все пак, ако решиш, че искаш нов автомобил, можеш да изтеглиш автокредит от TBI Bank.

Покупка на автомобил от частно лице

Покупката на автомобил от частно лице често е изпълнена с едно недоверие и скептицизъм, освен ако този човек не е твой близък и знаеш, че няма да те измами. Освен вече споменатите неща за оглед на автомобила, се опитай да прецениш и самия човек. Вдъхва ли ти доверие? Разпитай го внимателно откога притежава автомобила, нов ли го е купил, защо го продава, откъде го е купил и т.н. При такъв вид покупка е още по-важно или самият ти да разбираш от автомобили, или да имаш човек до себе си, който е със сериозни познания. Задължително направи тест и не бързай с решението, докато не си отговориш на всички въпроси.