• За теб
  • За твоя бизнес
  • За tbi bank

За какво си струва да спестиш

Колко пари успяваш да заделиш за месеца? А за какво ги спестяваш?

Оказва се, че в различните страни хората пестят по различни причини. Според онлайн платформата Raconteur, в Канада и Америка масово се заделят пари за пенсия; в Австралия пестят, за да могат да си позволят по-големи покупки; във Франция и Германия се кътат пари за спешни случаи; в Обединените арабски емирства депозантите заделят за започване на нов бизнес, а в Китай хората пестят, за да помагат на семейството си или за покупка на имоти.

По данни на Българската народна банка за 2018, българските домакинства са направили депозити за над 51,5 милиарда лева, което е с 3.7 милиарда лева повече от предходната година. Българинът очевидно става все по-пестелив, но за какво точно заделя пари, няма официална статистика. Проучване на TBI Bank обаче показва, че българинът пести най-често, за да има за всеки случай“ и след това за големи семейни събития.
Ако ти още не си решил за какво да пестиш, можеш да почерпиш идеи от тук:

За да избягаш от мама или … от тъщата 

Покупката на собствен/нов или по-голям дом е може би в топ 3 на най-разумните неща, които можеш да направиш. Уви, това е сериозна инвестиция, която изисква стартов капитал. Много по-лесно ще се сдобиеш с желаното жилище, ако и си спестил сума, към която можеш да добавиш останалата част чрез кредит, ипотека или роднинска финансова помощ.

За да стъпиш накрая в тези пирамиди, вулкани или  да участваш в сафари

Едно е да отидеш на почивка в Гърция и Турция, друго си е да отидеш надалече и да се сблъскаш с екзотика, райски плажове и екстремни преживявания като плуване с акули, разходка сред джунглата и т.н. Да, по-скъпо е, но след някоя и друга година спестявания, няма да ти се налага да си броиш парите толкова старателно. Открий депозит сега, наслади се на една дълга и емоционална почивка по-късно.

За да не си броиш стотинките на пенсия 

Бъди умен, заделяй пари сега, за да не разчиташ след време на пенсия. Да бъдем реалисти, в нашата страна размерът ѝ не е никак впечатляващ. В общия случай, след пенсиониране възрастните хора се справят с битовите разходи и си пълнят хладилника, благодарение на финансова помощ от децата си.
Бъди разумен и започни да пестиш сега, за да живееш по-охолно после.

За да имаш пари на сигурно място

Една много добра причина да си откриеш депозит е възможността да имаш заделени пари на сигурно място, които никой освен теб не може да пипа. Криенето под матрака или на тайни места у дома, е старомодно, не особено практично и даже понякога доста рисково. Прибирайки спестяванията си в банка, получаваш сигурност, доходност и едноличен контрол над тях. Самият ти няма да се изкушаваш да ги пипаш, защото знаеш, че са на по-добро място и се увеличават без допълнително усилие от твоя страна.