• За теб
  • За твоя бизнес
  • За tbi bank

Заслужава ли си да теглим кредити на вноски?

Кредитите се делят на два вида според начина на погасяване: револвиращи кредити и кредити на вноски. Най-общо казано револвиращият кредит представлява ползването на определен от банката кредитен лимит, от който можеш да изразходваш цялата сума или само част от нея според нуждите ти и да плащаш лихва само върху тази изразходена част. Кредитът на вноски е по-популярният вид кредит, при който получаваш цялата сума, за която си подписал договор и я изплащаш на месечни вноски, в които влизат лихвата и главницата за цялата усвоена сума.

В този материал ще разгледаме по-подробно какво представлява кредитът на месечни вноски, на какви видове се дели, какви са начините за погасяване, за да прецениш сам дали си заслужава да теглиш такъв вид кредит и дали той отговаря на твоите нужди.

Какви видове кредити на вноски съществуват?

В зависимост от избрания вид вноски по кредити, кредитът на вноски може да бъде кредит с равни вноски и кредит с намаляващи вноски.

  • При изплащане на кредит с равни месечни вноски, наричани още анюитетни,  първоначално ще погасяваш по-голям процент от лихвата и по-малък от главницата, като в процеса на погасяване и напредване на вноските това съотношение ще се промени. Съществуват калкулатори, които ти помагат да изчислиш сумата на месечните си вноски според размера на изтегления кредит, срока на погасяване и годишния лихвен процент.
  • При изплащане на кредит с намаляващи месечни вноски стартираш с по-големи вноски, като целта е да се погаси по-голяма част от главницата. Вследствие на намаляващата главница започва да пада и дължимата сума за лихви, затова и месечната вноска намалява с всеки изминал месец.

Кой от двата вида кредити на вноски е по-изгоден?

Имайки предвид механизма на изплащане на двата типа кредити, този с намаляваща лихва може да се окаже по-изгодният вариант, ако можеш да си позволиш по-високите първоначални вноски, тъй като при сравнение с другия за една и съща сума и период лихвата се оказва по-ниска.

Можеш ли да избираш погасителния план на кредита си?

Като цяло на физическите лица се предлагат кредити с равни месечни вноски. Типът с намаляващи вноски е по-скоро отпускан на фирми за инвестиционни цели. Ако имаш предпочитания към определен вид банков заем, по-добре прегледай кои банки го предлагат и избери тях.

Предимството на кредитите на вноски е, че лесно можеш да планираш плащанията по заема си и да следиш каква точно част от него си изплатил и кога.

Също така имаш доста удобни варианти да кандидатстваш за кредит на вноски изцяло онлайн, например за нашия кредит TBI CashOnline, който е за сума до 15 000 лв.

Как можеш най-лесно да погасиш своите вноски по кредити?

Ако ти е омръзнало висенето на опашки пред банковия клон, то не си сам. Банките вече предлагат различни варианти за изплащане на кредитите, като някои от тях са изцяло онлайн и не се налага да напускаш дома си.

Можеш да погасиш вноската си на банкомат като всички инструкции са подробно описани в менюто на устройството. Важни е да знаеш кода на търговеца (банката) и да разполагаш с наличната сума за погасяване на вноската си.

Можеш да платиш и на Cashterminal, като процесът е сходен.

Кредити се погасяват и на касите на Easy Pay и Fast Pay.

Ако искаш да го направиш онлайн, доста банки предлагат тази възможност през сайта ePay.bg. TBI Bank ти дава възможност да го направиш и през платформата за плащане на банката – https://pay.tbibank.bg/ и през мобилното приложение TBI Bank App.