• За теб
  • За твоя бизнес
  • За tbi bank

Мария Желязова за Forbes: Войната в Украйна изведе на преден план доброто лице на хората и бизнесите у нас

Само дни след начало на събитията в Украйна обявихме че даряваме 500 хил. лв. в подкрепа на бежанците от Украйна. Taка станахме една от първите компании в България, които открито се противопоставиха на войната и подадоха ръка на пострадалите от конфликта. Forbes България разговаря с Мария Желязова, нашият ръководител Корпоративни комуникации, как се стигна до тази бърза реакция и какво oще правят колегите в помощ на бежанците.

– Г-жо Желязова, как се отразиха събитията от последните седмици на екипа и клиентите на TBI Bank? 

Едва ли има бизнес организация в Европа, която по един или друг начин да не е засегната от тежката ситуация в Украйна. За момента обаче ние не виждаме значителен ефект върху бизнеса на TBI Bank на основните ни пазари в България и Румъния, а в Гърция, където влязохме в края на миналата година, сме напълно готови да представим дигиталното ни портфолио от продукти.  Накратко: клиентите и колегите ни могат да бъдат напълно спокойни.

Като екип мога да кажа, че сме по-сплотени от всякога – в банката работят колеги от 16 националности, обединени от ценностите на хуманизма. Наши служители постоянно пътуват до румънско-украинския граничен пункт Сирет-Порубное с личните си автомобили, за да вземат и настанят бежанци или да донесат храна и топли дрехи на нуждаещите се семейства от другата страна на границата. Тази помощ няма да спре. Нещо повече – ръководството ни реши и да предостави на всеки член на екипа в държавите, където основно оперираме, по един ден платен отпуск седмично за доброволчески дейности към местни организации, свързани с бежанската криза.

– Банката има и немалко служители в Украйна – успявате ли да им помогнете в тежките за тях времена? 

Точно така. Имаме над 40 украински колеги. Екипът ни е в денонощна комуникация с тях и сме в пълна готовност да настаним, помогнем с логистика и да подкрепим тях и техните семейства както финансово, юридически, така и емоционално. Вече над 50 души – наши колеги и близките им са релокирани на по-безопасно място благодарение на усилията на компанията и екипите ни.

Всички в TBI са обединени и готови да помогнат с каквото могат. Десетки колеги от България и Румъния се включиха още в първите дни с посрещане и съдействие с транспорт и приютяване на украинските ни служители, които успяха да се евакуират. Също така голяма част от свободните позиции в нашия екип са отворени и за украинци, търсещи ново работно място. За да сме напълно гъвкави продължаваме да предлагаме вариант за работа дистанционно, но и за релокация в България като екипът ни ще помогне финансово и логистично за преместването на потенциалните ни нови служители и техните семейства, които идват от Украйна.

– TBI Bank обяви, че дарява 500 хил. лв. в подкрепа на бежанците от Украйна. Как се стигна до това решение?

Освен колегите ни в Киев, в централните ни офиси в София и в Букурещ също има немалко украински колеги и разбираме от първо лице човешкия аспект на конфликта. Всички виждаме през какви трудности преминават те на ежедневна база: невъзможността да се свържат с близките си, да не знаят дали ще успеят да се евакуират, как да им съдействат… Решението да подкрепим финансово бежанците от Украйна взехме в изключително кратки срокове. Предвидената помощ е в две основни направления. От една страна ще подпомогнем неправителствени организации в страните, където оперираме – България, Румъния и Гърция, които осигуряват дрехи, хигиенни продукти и всичко от първа необходимост за хората в нужда. А от друга – нашите служители, намиращи се в Украйна, както и техните семейства.

Вярваме, че нашата подкрепа ще облекчи поне малко неправителствените организации, които са на първа линия в оказване на съдействие на хората, успели да се евакуират. Също така се надяваме, че нашият и примерът на редица други компании ще насърчи още много организации да се включат с различни ресурси в подкрепа на тези, които търсят сигурност. Свидетели сме на това как войната в Украйна изкара на преден план доброто лице на хората и бизнесите у нас

– Кои са организациите, които решихте да подкрепите?

Избрахме да помогнем на общо шест организации – три в Румъния и три в България. Всички те по различен начин съдействат на бежанците, идващи в двете страни. У нас избрахме да работим с BG4UA, които осигуряват настаняване, юридическа, психологическа и медицинска помощ, както и всичко от първа необходимост за техния престой в страната. Втората организация, която подпомогнахме е Гората.бг, които ще използват дарената сума за изграждане на домове за настаняване на бежанци – тази инициатива цели по-дългосрочно решение както за сегашната ситуация, така и за в бъдеще. Не на последно място решихме да подкрепим и „Карин дом“, които ще предоставят здравна грижа и прегледи на майки и деца, пристигащи във Варна и региона.

Прочети още

Виж всички