• За теб
  • За твоя бизнес
  • За tbi bank

Наталия Гузеева за Profit.bg: Жените тепърва ще навлизат все по-успешно в ИТ общността

Всяка година в края на април отбелязваме Международния ден на жените в информационните и комуникационни технологии (ИКТ). Инициативата, стартирала през 2011 г., е на Международния съюз по далекосъобщения към ООН и насърчава повече момичета и дами да изберат ИТ кариера. По този повод Profit.bg разговатря с Наталия Гузеева, Scrum Master в TBI, за избора ѝ на кариера, защо обича работата си и увеличаващата се роля на жените в ИТ. Прочетете цялото интервю по-долу.

Наталия, Вие сте родом от Украйна, която в момента минава през голямо изпитание. Къде Ви намираме?  

След избухването на войната семейството ми беше принудено да напусне Киев, където живях последните 12 години. Заминахме за Полша на 15-и март след като поредният бомбардировач прелетя над дома ни. Благодарна съм, че екипът и мениджмънтът на TBI реагираха светкавично, за да ни помогнат с каквото е необходимо в тази ситуация.

Разкажете ни повече за Вашата работа и екипа, който ръководите?  

Ние сме част от TBI Bank, които през 2017 г. създадоха технологичен хъб в Украйна, за да реализират амбициозните си технологични проекти, стартирали паралелно с дигиталната трансформация на компанията. Екипът ми се състои от близо 30 души, като 5 от тях са намерили безопасност извън Украйна към настоящия момент. Останалите се придвижиха в западната част, където е малко по-безопасно. Сложно е, защото мъжете в екипа няма как да излязат извън страната, но съм изключително горда от колегите, защото въпреки всичко продължаваме да не губим фокус и да реализираме проектите си.

С какви проекти точно се занимава екипът Ви?  

Работим по разнообразни проекти за трите основни пазара на TBI – България, Румъния и Гърция. Изцяло вътрешно разработихме платформа за дигитално онбордване на партньори, която елиминира нуждата от физическа намеса и подобрява преживяването за всички участници – On-boarding Merchant Portal (OMP). Отговаряме и за голяма част от интеграционните процеси на различни системи в банката и участваме в разработката на мобилното ни приложение. Също така работихме по създаването на Cash Online – нашето решение за онлайн кредитиране само с няколко клика, без посещение на клон. А в момента реализираме доста интересни проекти, за които тепърва ще говорим.

Бихте ли обяснили с по-прости думи какво прави един Scrum Master? 

Scrum Master e човек, който отговаря за реализацията на софтуерни продукти в рамките на Agile – метод за управление на проекти и процеси, в който основополагаща е гъвкавостта. Като Scrum Master трябва да премахвам пречките в работата на екипа си, т.е. имам отговорността да направя така, че той да постига целите и задачите си. Аз обаче не съм ръководител на екип в класическия смисъл, нито проджект мениджър, а по-скоро буфер между хората си и всичко, което би могло да спъва работата им.

Разкажете ни как решихте да се занимавате с информационни технологии?  

Първоначално исках да уча право, но с времето разбрах, че не е за мен. Всъщност имам магистърска степен по бизнес администрация от Киевския университет по пазарни отношения. Така че моят път не е стандартен за хората в ИТ индустрията. Учих се буквално сама и в движение – от учебници и друга литература, посредством онлайн курсове и конференции, докато вече работех като мениджър обслужване на клиенти в голяма украинска банка. Освен че трябваше да построя екипа и процесите в колцентъра на организацията от нула, участвах и в техническата част – отговарях за избора на системи, както и за тяхната интеграция. По-късно, през 2017 г., дойде предложението да се присъединя към тогава младия, но амбициозен ИТ хъб на TBI в Украйна. Приех с голямо вълнение. Първоначално бяхме само 5 човека, а в момента сме 30 души.

Какво най-много обичате в работата си?  

Хората. Екипът ми е наистина чудесен. С колегите се разбираме добре, постигаме отлични резултати и смея да кажа, че сме приятели. Харесва ми да съм част от TBI, защото това е организация, която има смелостта да бъде иноватор. Така успяваме да бъдем първи. Чувствам се свободна. Намирам банковия сектор за изключително интересен и динамичен. Също така съм потребител, възползвам се от различни банкови услуги, а възможността да участвам в разработването им е истински вълнуваща.

Защо според Вас все още броят на жените, които се занимават с информационни технологии, не е особено голям? 

Според мен това е само временно явление и вече наблюдаваме промяна в тази тенденция. Например, тъй като ИТ екипът на TBI непрекъснато се разраства, съвсем скоро провеждах интервюта за две от отворените ни позиции. Имахме изключително висок брой кандидати, разговаряхме с много и добри специалисти. Конкуренцията беше голяма, но ние направихме своя избор – имената на новите ни колеги са Анастасия и Ирина. Те безспорно бяха най-добрите Java Backend Developers, с които се срещнахме. В този смисъл мисля, че нещата се променят и жените тепърва ще навлизат все по-успешно в ИТ общността.

Смятате ли, че има начин повече момичета да бъдат мотивирани да се занимават с информационни технологии в ранна възраст?  

Мисля, че трябва да предоставяме разнообразни възможности на децата, без значение дали са момичета или момчета. Възможностите трябва да са едни и същи за всички. Когато дадено дете прояви интерес към някое направление, ние сме длъжни да го окуражим да преследва този интерес, но само ако той е искрен. Нищо не трябва да се случва на сила и да е определно от пол, раса, религия или друго.

Вие имате дъщеря. Ако тя реши да работи в ИТ сферата, ще я насърчите ли?  

Бих я подкрепила във всеки неин избор. Ако иска да бъде Java Backend Developer – чудесно! Съпругът ми се занимава с информационна сигурност, така че тя разполага с двоен пример за това какво означава да работиш в сферата. По същия начин обаче няма да имам нищо против, ако реши да се занимава с мода, например. Това ще бъде изцяло нейно решение. Според мен няма как да бъдем успешни, ако не обичаме това, което правим, независимо дали е ИТ, медицина, бизнес. Успехът отива там, където има страст. Смятам, че ако наистина обичаме работата си, това личи и дори ни прави по-конкурентни на пазара на труда.

Какъв съвет бихте дали на младите жени, които тепърва излизат от университета и искат да се реализират като ИТ специалисти?  

Бих ги посъветвала да не се страхуват и да се възползват от всяка възможност, която получат. Много компании имат практика да обучават кадри, които въвеждат в проекти, а след това наемат. Разбира се, стартовата заплата няма да бъде като средната за сектора, но това е единственият начин да придобият опит, дори докато още учат. Другата ми препоръка е да бъдат смели, защото колкото по-бързо се потопят в професията, толкова по-рано ще разберат дали наистина е тяхното призвание.

Какво според Вас отличава TBI като организация от конкурентите в региона?  

В TBI работят хора, на които мога да задавам въпроси свободно и с които водя откровени дискусии без притеснение, че понякога мненията ни се различават. TBI не е типичната банка – нашият модел на работа постоянно предизвиква статуквото и сме по-близо до културата на старт-ъп компаниите. Това, което лично аз харесвам е, че в TBI  имам възможност не само аз да се уча, но и да предавам своите знания. Това е безценно. Тук споделяме открито гледните си точки, както и опита си и така заедно създаваме най-добрите решения за клиентите и партньорите си. Щастлива съм да бъда в екипа на една от най-иновативните  финансови институции в региона.

Вие сте начело на голям екип, при това го управлявате дистанционно. Как се ръководи и как решавате проблемите, ако възникнат такива?  

Първата ми стъпка винаги е да проуча въпроса в дълбочина. В никакъв случай не бих си позволила да отида при екипа си без да съм сигурна, че грешката е наша. Вече оперираме на три основни пазара – България, Румъния и Гърция, ето защо съм изключително прецизна що се отнася до това къде точно има отражение проблемът. След като проуча максимално ситуацията, аз и хората ми решаваме как да действаме заедно. За мен тяхното мнение е много важно. Вярвам им напълно и смятам, че можем да се справим с всяко предизвикателство. И никога не става дума за откриване на „виновните“. Всеки греши и всички сме хора, но важното е да се учим в процеса на работа.

Какво ви предстои в професионален план? 

В близко бъдеще ще съм ангажирана с нашите изключително амбициозни планове. Предстоят ни много иновативни проекти и разширяване на нашия страхотен ИТ екип, който ще реализира мащабната ни визия.

Прочети още

Виж всички