• За теб
  • За твоя бизнес
  • За tbi bank

Как да инвестираме в акции?

Откакто фондовата борса съществува, инвеститори винаги са се възползвали от предимствата, които предлага пазара. В продължение на десетки години, пазарът на акции винаги е бил източник на богатство за много хора, които решават да се заемат с инвестиции в акции. Добрата новина е, че тази практика става общоприета и много хора се впускат в динамичната и все по-иновативна среда на търговията с акции. При това процесът никога не е бил толкова лесен благодарение на дигиталния свят и платформите предлагащи този вид услуги. В тази статия ще откриете информация за същността на акциите, как да почнете да търгувате с акции без никакъв опит и какви рискове, но също така и предимства се крият в това вълнуващо начинание.

Какво представляват акциите?

Търговията с акции представлява инвестиция в една компания и печалбите на тази компания. Хората, които се занимават с търгуване на акции се наричат брокери на акции, и дейността им изцяло се базира на възвръщаемост на инвестицията си. Притежанието на акции означава, че вие държите дял от компанията. Просто казано, акциите са начин за изграждане на богатство и инвестиционно портфолио. Това е най-ефикасният начин за обикновените хора да инвестират в едни от най-успешните компании в света. За компаниите акциите са начин за събиране на пари за финансов растеж,  развитие на продукти и други инициативи. Когато купувате акции на компания, вие на практика се сдобивате с дял от собствеността в тази компания. Това не означава, че ще седите до Тим Кук на следващата пресконференция на Apple. Но в повечето случаи означава, че получавате право да гласувате на тези срещи, стига да решите да го упражните.

Как да купуваме и търгуваме акции?

Преди да можете да започнете да купувате акции, трябва да изберете брокерска фирма, чрез която да го направите. Можете да използвате платформа за търговия, предлагана от традиционна финансова компания като Vanguard, или онлайн брокери като Robinhood.

Създаването на вашата брокерска сметка отнема около 15 минути и ще изисква от вас да предоставите основна лична и финансова информация. За по-бърз достъп до пазара можете да изберете да прехвърлите средства в акаунта си по електронен път от свързана банкова сметка.

Купуването на акции от брокерски уебсайт става за по-малко от минута. Преди да закупите акции в дадена компания, разберете какво прави тази компания, какви са продуктите и услугите които предлага, нейния бизнес модел, как трупа капитал и историческото и представяне.

Докато проследявате акциите си заедно с представянето на тези компании, в които сте инвестирали, внимавайте да не изтеглите финансите си твърде скоро.

Парите, които инвестирате в акции, трябва да са пари, които имате възможност да заключите през следващите пет години. За да увеличите максимално възвръщаемостта си, най-добрият ви залог е да задържите в дългосрочен план, дори по време на спад на пазара.

Коя е най-добрата платформа за търговия с акции?

Купуването на акции в България е по-лесно от всякога благодарение на няколко платформи в Европа. Ето и 2 от опциите с най-добри ревюта и условия:

  • eToro.com е платформа за търговия с акции с най-висок рейтинг, която е особено подходяща обикновени брокери на акции, които търсят достъп до хиляди пазари при ниски такси. Като цяло ще можете да търгувате с акции от повече от дузина американски и международни борси – всички изискващи минимален залог от само $10. Освен това, независимо дали търгувате с акции в САЩ или в чужбина, няма да ви бъде начислена нито един цент комисионна.
  • Interactive Brokers може да предизвикат интереса ви, ако сте активен търговец, който иска да извършва редовни сделки на борси, регистрирани в САЩ, както и на международни пазари. Платформата предоставя достъп за търговия до повече от 135 пазара в 33 страни по света, което ви позволява да инвестирате в акции, ETF, криптовалути, облигации и валути и др.

За да изберете най-добрата платформа за инвестиране в акции, трябва да обърнете внимание на фактори като разнообразието на предлаганите акции, такси, функции на приложението и разплащателни методи. Търгуването с акции може да е сравнително прям процес, но въпреки това е нужно да изберете платформа, която задоволява личните ви интереси и нужди.

Рисковано ли е да инвестираме в акции?

Когато инвестирате на фондовия пазар, възвръщаемостта ви не е гарантирана и зависи от това колко струват вашите инвестиции, когато ги продадете. В резултат на това съществува риск да получите по-малко от първоначално инвестираните. Но тъй като възвръщаемостта ви не зависи от фиксиран лихвен процент, както биха били, ако спестявате пари в спестовна сметка, има и шанс да се окажете с по-висока печалба. Всъщност в дългосрочен план, търговията на акции  превъзхожда заключването на капитал в банка. За да се сдобиете с ясна представа за рисковете, които поемате, се запознайте със предимствата и недостатъците в инвестициите в акции:

Предимства:

  • Акциите допринасят за растежа на икономиката и пряко се влияят от нея
  • Изпреварвате инфлацията
  • Лесни са за купуване
  • Не ви трябват много пари за да започнете да търгувате с акции
  • Получавате пасивен доход от дивиденти
  • Бърза продажба и обмен благодарение на ликвидността на акциите

Недостатъци:

  • Съществува риск да изгубите всичките си инвестиции
  • Отнема време да проучите пазара и компаниите
  • Стрес и несигурност при движението на пазара

Как да създадем поток от пасивен доход чрез инвестиране в акции?

Да станеш инвеститор на фондовия пазар е може би най-лесният начин да спечелите пасивен доход. Този вид пасивен доход се движи от капиталови печалби или дивиденти.

С нарастването на стойността на вашите акции и докато продължавате да реинвестирате всички дивиденти, които печелите, можете да наблюдавате как вашите инвестиции растат благодарение на силата на сложната лихва.

Един от начините за изграждане на поток от приходи е да купувате акции на фирми предлагащи дивиденти. Тези корпорации разпределят част от печалбите на компанията между инвеститорите си целогодишно, като най-често се изплащат в рамките на всяко тримесечие. Акциите от дивиденти обикновено са по-малко променливи от акциите за растеж и помагат за диверсифициране на вашето портфолио.

Можете също така да инвестирате в акции на индексови фондове, които държат акции на най-успешните фирми предлагащи дивиденти, вместо да избирате отделни акции за закупуване. Индексовите фондове притежават добре подбрана селекция от много акции, които имат за цел да отразяват представянето на даден индекс, като S&P 500. Търгуването на акции чрез индекс фондове, могат да помогнат за балансиране на риска, тъй като неустойчивостта на пазара е по-малко променливи в даден индекс в сравнение с отделните акции.