Как да спестяваш всеки ден без усилие

04.02.2019    Share +

Как да спестяваш всеки ден без усилие

Събрани пари накуп се харчат лесно и с кеф, но преди това трябва да си ги спестил. А на някои хора това въобще не им се отдава. Ти от тях ли си? Без значение умееш ли да спестяваш или не, можеш да се възползваш от следните „трикове“ и неусетно и без усилие да събереш не малка  сума пари в края на годината, която да похарчиш, както решиш. Придобий следните навици:

1. Направи си списък с покупки и разходи

Планираните покупки са най-добрият начин да не харчиш пари за неща, от които нямаш нужда. Можеш да си направиш списък на седмична или месечна база и в него да маркираш нещата, без които не можеш да изкараш месеца. Не забравяй да включиш и битовите си сметки. 

2. Планирай храната си за седмицата предварително 

Този навик не само ще ти спести пари, тъй като ще намалиш ходенето по заведения, а и ще ти помогне да останеш във форма. Когато приготвяш  храната си вкъщи, можеш да избереш здравословни и хранителни продукти и да балансираш калориите. 
Няма нищо срамно в това да си носиш храна в офиса. Огледай се, със сигурност не си единственият.

3. Прави си кафе у дома

По колко кафета пиеш на ден? А колко пари даваш за тях? Доста по-изгодно е да напълниш термос с кафе и да си го вземеш на работа. У дома ще можеш да добавиш и всички неща, които обичаш в кафето – мляко, сметана, канела, захар или подсладител в точната доза. 

4. Тренирай у дома

Фитнесът не е никак евтино удоволствие. А можеш да спортуваш и у дома! Има стотици програми и видеа в YouTube, които напълно безплатно ще ти помогнат да гориш калории и да стегнеш мускулите си. Е, да, изисква се дисциплина, но в името на крайната цел (да спестиш пари и да изглеждаш добре) ще я придобиеш. 

5. Кани гости вкъщи, вместо да купонясвате навън

Замисли се - колко пари пръскаш в ресторанти и клубове? А вкъщи може да бъде също толкова забавно! Покани приятели у дома, като всеки може да донесе по нещо за хапване и пийване. Забавлявайте се с филми,  игра на карти или просто да споделяйте страхотни истории и танцувайте.

6. Смени разкрасителните процедури 

И един съвет специално за дамите!

Вместо да даваш луди пари за козметика, може да изпробваш някои домашни маски, препоръчани и тествани от блогъри. Разрови се в нета и експериментирай с продуктите от кухнята.

7. Работи повече, харчи по-малко 

Логично е – колкото повече задачи имаш, толкова по-малко е времето за шопинг по магазините. Бъди зает и се фокусирай върху кариерата, която искаш. Избери си и полезни проекти и каузи, които ти доставят удоволствие, с които да запълваш свободното си време. В случай, че този вариант не ти харесва, имаме и друго предложение за теб- прекарвай повече време в сън.

8. Прави регулярна месечна равносметка на бюджета си

Златното правило, за да спестяваш по-лесно, е да имаш пълен контрол върху парите си. А това включва постоянна равносметка на изхарченото и заделеното. Определи една дата и всеки месец проследявай за какво отиват финансите ти, като можеш да оптимизираш спестяванията и да планираш месеца напред. 

И когато в края на годината вече имаш една сериозна заделена сума, можеш да продължиш да я увеличаваш като си откриеш спестовна сметка или срочен депозит в TBI Bank и се възползваш от едни от най-добрите лихвени проценти на пазара, без такси за откриване, поддържане, довнасяне или теглене от депозитна сметка на дата на падеж. 

Офис мрежа

Централен офис

1421 София, България,
ул. Димитър Хаджикоцев 52-54

Контакти

Център за обслужване на клиенти
0700 17 571 / *8242

Работно време:
Понеделник - Петък | 08:00 - 20:00 

Събота - Неделя | 10:00 - 18:00