• За теб
  • За твоя бизнес
  • За tbi bank

Какви цени в Гърция очакват туристите?

Все повече български граждани предпочитат почивката в Гърция. Гръцкото море предлага добро обслужване на цени, които понякога може да бъдат по-конкурентни и от тези по Черноморието. Страната има по-южно разположение от България и затова, когато сезонът у нас приключи, там все още е топло.

В Гърция се влиза без виза, тъй като тя е членка на ЕС много преди България. Драхмата там отдавна не се употребява като разменна валута, а на нейно място се използва евро за обръщение. Лесно можете да пресметнете разликата в стойността на цените от евро в лева, тъй като съотношението им е почти 2:1.

Цените в Гърция не се различават съществено от тези в България. По-долу ще намерите информация за условията и цените на някои къмпинг местности. Караваната или палатката може да ви спестят доста пари за нощувки в по-скъпите хотели или къщи за гости. Нека разгледаме по-подробно вариантите за почивка в Гърция – цени, транспорт, фериботи, наеми на апартаменти и къмпинг.

Транспорт до Гърция

До южната ни съседка може да пътувате с личен автомобил, като разходите за пътя зависят от изходната и крайната дестинация. Ако сте от София, с гориво за 150 лв ще имате възможност да пътувате отиване и връщане до крайбрежната зона на Елада. В Гърция не всички пътища имат тол бариери, така че таксата за магистрали и главни пътища може да отпадне като разход.

Ако ползвате директните автобусни линии до Гърция, еднопосочните билети варират в рамките на 90-140 лв, като за по-отдалечените дестинации струват повече. Пътят с автобус до Гърция не отнема повече отколкото прекосяването на България по дължина.

Самолетните билети от София до Атина са в границите между 90 и 170 евро за двете посоки, а в петък се предлагат най-ниските цени на билетите. Когато предприемате пътуване със самолет, от голямо значение за цената е дали бързате да пътувате скоро, защото това може да ви струва много повече. Планираното пътуване може да ви излезе почти без пари, тъй като самолетните компании пускат промоционални билети за запълване на рейсовете.

Цени на фериботи в Гърция

В Гърция има много острови, които представляват природна забележителност и са много посещавани от туристи. Преходите между тях се извършват с фериботи. Цените в Гърция за фериботите зависят от острова, до който желаете да отидете, както и от изходната точка и разстоянието между тях.

От Игуменица до о-в Корфу цените са:

  • 10 евро на човек,
  • 40 евро на автомобил,
  • 10 евро на мотоциклет.

До същия остров можете да отпътувате и от Италия: Бари, Венеция, Анкона и Бриндизи. Превозвачите са различни и може да посочват различни цени за превоза. Времето, за което фериботът преминава разстоянието от Игуменица до Корфу, е час и половина.

До о-в Тасос можете да достигнете като вземете ферибот от пристанището в Керамоти и акостирате в Лименас. Фериботите от Керамоти са много чести, а разстоянието се преминава за половин час. Цените са:

  • 4 евро на човек,
  • 18 евро на автомобил,
  • 4-5 евро на мотоциклет,
  • 2,80 евро на велосипед,
  • при група хора – по 2 евро на човек.

Другият маршрут до острова е през пристанището в Кавала. Град Кавала е вторият по големина след Солун в северна Гърция. Фериботите от Кавала са много по-разредени, а дължината на курса е по-голяма. Времето, за което фериботът преминава от Кавала до Тасос е близо час и половина. Цените са по-високи, както следва:

  • 6 евро на човек,
  • 19 евро на автомобил,
  • 5-7 евро на мотоциклет (в зависимост от кубатурата).

Апартаменти в Гърция: цени за наем

Хотелиерството и отдаването на имоти под наем на туристите е основно препитание за мнозина в Гърция. Предлагат се не само апартаменти, но и студия, бунгала, частни вили с и без басейн, в близост до брега, на живописни полуострови, а цените зависят както от лукса, така и от близостта до плажа и натовареността на сезона. Предлагаме на вниманието ви едно населено място, но цените в Гърция не се различават съществено и в останалите части на страната.

В Керамоти можете да наемете апартамент без хазяи за двама души на първа линия за 500 лв – 800 лв на седмица. В цената се включват всички данъци и такси. Често в близост до сградата има и безплатен паркинг за автомобили. Апартаменти се предлагат и за цени от 100 лв на нощувка, като броят на гостуващите може да варира според наличните условия в жилището (от 4-6 души). Всички екстри обикновено са включени, така че преживяването е подобно на хотелските условия, но без персонал и закуска. По-малките по квадратура студия се предлагат и за 50 лв на нощувка, но броят на хората, които могат да отседнат в тях е най-много двама. Вилите по курортните селища може да струват в диапазона от 120 – 230 лв на ден.

Цени на къмпинги в Гърция

Ако предпочитате почивка в Гърция с цени, които са много достъпни, вероятно вариантът да къмпингувате в Гърция ще ви допадне много. Както може би вече знаете, в Гърция не можете да престоявате с каравана на къмпинг навсякъде, където си пожелаете. Има определени за целта места, на които е добре да се насочите и предварително да проучите какви са цените и условията там. Някои предприемачи предлагат място за къмпинг в Гърция за 1000 евро наем за година. Това по-скоро е бизнес оферта, но за по-предприемчивите може да изглежда интересно предложение.

Две от местата, на които се къмпингува в Гърция, са:

  • Сикия – разположен в полуостров Пелион за 19 евро на вечер можете да къмпингувате, а също и да наемете апартамент или друга квартира в района. От тази база можете да пътувате до околните живописни села и плажове.
  • На Пелопонес се намира къмпинг базата Палоуки, на която престоят е 25 евро на ден. Тя се намира в непосредствена близост до дълъг плаж под короните на евкалипти и други ядкови дървета. На разположение са вода и ток, тоалетни и душове. На площта, предназначена за къмпинг, могат да  къмпингуват 32 каравани и 30 палатки. Няма много развлекателни дейности, но за сметка на това получавате повече спокойствие и релакс.

Не можем да опишем всички места за къмпинг, които гръцката държава предлага на посетителите си, но цените, които бихте могли да очаквате за тази услуга, са в порядъка на 20 евро на вечер. За месец почивка ще дадете 600 евро за нощувки, а цените на храните и питиета в Гърция не надвишават съществено тези в нашата страна.