• За теб
  • За твоя бизнес
  • За tbi bank

Можеш ли да изтеглиш кредит за стартиращ бизнес

Имаш страхотна бизнес идея, но не ти достигат средства, за да я реализираш. Не си сам! Много хора са в твоето положение и искат да разполагат със собствен бизнес в тези динамични и предизвикателни времена. Ако наистина вярваш в идеята си, има начин да се сдобиеш с желаното финансиране на стартиращ бизнес.

Основни стъпки за започване на собствен бизнес

Стартирането на собствен бизнес може да звучи страшно и предизвикателно, но с правилно структуриране и палниране е мисия възможна. Според експерти първото, което трябва да направиш, е да създадеш подробен бизнес план. Тази задача е по-лесна отколкото звучи на теория. В интернет има дори съществуващи темплейти, които могат да ти помогнат да опишеш необходимите неща, за да реализираш идеята си.

Друга важна стъпка е добре да проучиш конкуренцията в съответния сектор, за да обмислиш как да се позиционираш на пазара и какво уникално предложение можеш да направиш на своите потенциални клиенти, което да те накара да бъдеш предпочетен от тях.

Анализът на конкурентите ще ти помогне да видиш какъв е техния бизнес модел, как се рекламират, как комуникират със своята аудитория.

След това идва ред на планирането на бюджета, който в началото може да покрие основните разходи, свързани със създаването и позиционирането на твоята компания – основни разходи за помещения, заплати, ресурси; разходи за счетоводство; за суровина и наличност (в зависимост от бизнеса ти); разходи за уебсайт и дигитално присъствие (включително хостинг на уебсайта, реклама на компанията и т.н.).

Създаването на бизнес план за развитието на компанията в следващите няколко месеца също е важна стъпка в планирането, тъй като няма как да очакваш приходи още първите месеци. Често при стартиране на нов бизнес предприемачите предвиждат налични финанси, за да покрият всички необходими разходи поне в рамките на година, което е прието като период, в който една компания може да се позиционира на пазара и да започне да работи на печалба.

Кредит за стартиращ бизнес

Финансиране на твоя бизнес е основно перо още при вземане на решението за неговата реализация. Има различни варианти, при които можеш да си набавиш необходимите средства:

  • Лични средства
    • Най-добрият вариант е да имаш налична сумата, която си планирал за стартиране и поддръжка на бизнеса ти. Тогава рискуваш само своя собствен капитал и избягваш вероятността да изпаднеш в задължения към друг.
  • Инвеститори
    • Често стартов капитал за започване на бизнес се събира с помощта на инвеститори. За целта трябва да успееш да продадеш добре идеята за бизнеса си на точните хора и да ги убедиш да инвестират техните средства в нея.
  • Съдружие
    • Ако не ти достига някаква част от стартовия капитал (30-50 %) можеш да потърсиш съмишленик, който да ти стане съдружник и заедно да доразвиете идеята. В този случай другият човек ще влезе не само със средства, но и вероятно ще иска да има дейно участие във вземането на всички важни решения за бизнеса.

Кредит за стартиращ бизнес

Винаги можеш да потърсиш и бизнес кредитиране. За целта трябва да проучиш офертите на различните банки и да прегледаш техните условия. Често при бизнес банкирането самото уговаряне на финансиране е лично със съответния банкер, който може да ти предложи гъвкави условия.

А в случай, че не ти достигат няколко хиляди лева за финансиране на стартиращ бизнес, можеш просто да изтеглиш потребителски кредит и да ползваш сумата, за да запълниш бюджета си за реализиране на твоята идея. Ние от TBI Bank например предлагаме кеш онлайн потребителски кредит за сума до 15 000 лв. При одобрение сам решаваш точно за какво да харчиш парите. Кандидатстването е силно улеснено, случва се изцяло онлайн и не се изисква поръчител.