Продължаваме да сме сред най-ефективните и печеливши банки с нетна печалба от 8.2 млн. евро за първата половина на 2020 г.

16.09.2020    Share +

Продължаваме да сме сред най-ефективните и печеливши банки с нетна печалба от 8.2 млн. евро за първата половина на 2020 г.

Плановете често се променят: има много причини за това, но знаете добре коя е основната през 2020 г. Заради нея още през април в TBI Bank пренастроихме нашия бизнес модел и финансовите очаквания за цялата година. Усилената ни работа през следващите няколко месеца обаче се отплати – представянето през първата половина на 2020 г. надхвърли обновената прогноза на нашия екип.

Но нека да поговорим в числа за основните бизнес показатели: спрямо неодитираните консолидирани финансови резултати за първата половина на 2020 година, нетната ни печалба възлиза на 8.2 милиона евро. Това е само с 16% по-малко в сравнение със същия период на предкризисната и рекордна за нас 2019 г. Въпреки предизвикателните времена демонстрираме ръст над средния за пазара в повечето бизнес сегменти. Активите нарастват с близо 10% и в края на юни достигат 504 млн. евро. Отпуснатите кредити през първата половина на 2020 г. са в размер на 150 млн. евро, а кредитното портфолио достига 359 млн. евро. Привлечените средства от домакинства се увеличават с 10% и са в размер на 312 млн. евро.

Тези резултати наистина изглеждат доста положително на фона на безпрецедентните събития, които засегнаха целия свят през първите шест месеца на 2020 г. Въпреки тях, нашият устойчив бизнес модел, финансова стабилност и фантастичен екип, спомогнаха да продължим да постигаме високоефективни резултати.

Повече от 500 000 кандидатствания за кредити в България и Румъния и над 160 000 предоставени кредита през първата половина на 2020 г. отново ни нареждат сред лидерите в потребителското кредитиране в Югоизточна Европа! Нещо повече - нашата иновативна платформа за стоково кредитиране в мрежата от търговски партньори създава огромна добавена стойност, както за тях, така и за съвместните ни клиенти, предоставяйки гъвкави възможности за финансиране. През първото полугодие отпуснахме  близо 110 000 кредита за общо 62 милиона евро чрез този канал за продажби.

Същевременно в началото на годината станахме (и все още сме) първата банка в региона, която внедри SEPA Instant, oтново бяхме избрани за най-ефективната и рентабилна българска банка и добавихме нови попълнения към страхотния ни екип.

В края на юни 2020 г. имаме силни и подсигурени позиции спрямо капитала и ликвидността си – коефициентът на капиталова адекватност (CAR) е на ниво от 21.6%, а коефициентът на ликвидно покритие (LCR) – 381%.

„Нашият фокус върху качественото изпълнение, отговорен подход към клиентите и екипа, съчетан с трансформиране на продуктовата ни гама, спомогнаха за постигането на солидни и по-устойчиви резултати в тези турбулентни времена. Благодарение на добрата ни форма през първото полугодие, TBI Bank е в позиция да се възползва от възстановяването (надяваме се не краткосрочно), което вече наблюдаваме на пазарите с наше присъствие. Финансовите ни резултати през първите шест месеца надминаха обновената прогноза, която изготвихме през април, като юли и август също показват по-добри резултати от предвиденото. Целият екип на банката работи усилено, за да осигури реализирането на планираните през 2019 продуктови промени, чрез които за подобрим удовлетвореността на нашите настоящи и бъдещи клиенти до края на годината.”, казва Денис Горбунов, главен финансов директор на TBI Bank.

„Финансовите ни резултати за първото полугодие са доказателство, че нашият план за противодействие срещу ефекта от Covid-19, базиран на управление на ликвидността, оптимизация на разходите, и, още по-важно, осигуряване на безопасността на нашите клиенти и екипи, е дал добри резултати. Работихме всеки ден по време на извънредното положение, за да подкрепим хиляди клиенти, партньори, приятели. Поглеждайки назад към тези предизвикателни времена, сега сме по-сигурни от всякога, че нашият уникален ’phygital’ модел, който обединява силна клонова мрежа и дигитални продукти предоставя на нашите клиенти необходимата финансова подкрепа, а на нашите търговски партньори – възможността да се развиват дори в такива безпрецедентни времена”, казва Питър Барон, изпълнителен директор на TBIF (TBI Bank).

Контакти

Център за обслужване на клиенти
0700 17 571 / *8242

Работно време:
Понеделник - Петък | 08:00 - 20:00 

Събота - Неделя | 10:00 - 18:00 

 

Офис мрежа

Централен офис

1421 София, България,
ул. Димитър Хаджикоцев 52-54

Искаш ли да плащаш кредита си бързо и без такси?
Изтегли приложението TBI Bank App и се възползвай от услугите ни когато и от където пожелаеш.