Финансовите резултати за 2018 затвърждават позицията на TBI Bank като една от най-печелившите и ефективни банки в България

29.05.2019    Share +

Финансовите резултати за 2018 затвърждават позицията на TBI Bank като една от най-печелившите и ефективни банки в България

TBI Bank oбяви своите одитирани консолидирани финансови резултати. Те показват, че активите на банката се увеличават с почти 10% на годишна база и в края на 2018 г. достигат 397 млн. евро. Отпуснатите кредити през 2018 г. са в размер на 282 млн. евро, като увеличават цялостното кредитно портфолио на банката с 20%. В края на 2018 г. то достигна 313 млн. евро. Приходите от лихви и застрахователни полици от кредитното портфолио достигна 88.9 млн. евро, увеличение от 22% на годишна база. Нетната печалба за 2018 г. е в размер на 14.5 млн. евро.

Но какво стои зад всички тези числа? Първо, те са директен резултат от дългосрочната ни стратегия, която стъпва на ефективност и ясен фокус върху основния ни бизнес. Тези финансови резултати също така ни позволяват да продължим нашата дигитална трансформация и да предоставяме висококачествени услуги на нашите над 1.2 милиона клиенти.

Да, ние вървим по пътя на дигитализацията – и инвестициите започнаха да се отплащат. През 2018 г. развихме възможността за отпускане на кредити онлайн, която генерира нов бизнес в размер на 17.5 млн. евро чрез двата продукта Point-of-Sale (POS) Online и Cash Online. Също така развихме изцяло онлайн платформи за бизнес кредитиране и привличане на депозити в Румъния. През 2018 г. навлязохме на германския пазар и предлагаме нашите депозитни продукти в страната. През 2019 г. ще представим още нови и иновативни дигитални продукти. 

Но нека се върнем към цифрите. В края на 2018 г. имаме силни позиции спрямо капитала и ликвидността на банката  – коефициентът капиталова адекватност (CAR) е на ниво от  22,5%, а коефициентът на ликвидност – 31.5%. „TBI Bank е горда, че доходността, както и възвръщаемостта на активите и капитала ни запазват солидни нива”, казва Денис Горбунов, главен финансов директор на TBI Bank. „Освен това, два от най-важните показатели за нас – съотношението на разходите към дохода и цената на риска – също са на добри нива, въпреки продължаващите инвестиции на банката в дигитализация и предизвикателствата, които имахме през 2018 г. В комбинация с ниските и стабилни разходи по финансирането, финансовите ни резултати са поредното доказателство, че нашият устойчив подход е правилният начин да останем ефикасни и конкурентни, работейки в интерес не само на нашите акционери, фокусирайки се върху възвращаемостта на капитал (RoE), но още по важно – в интерес на нашите клиенти, подобрявайки тяхната способност да избират нашите финансови продукти”.

TBI Bank остава сред най-печелившите банки в България, отчитайки високи резултати в ключовите индикатори за рентабилност. В края на декември 2018 възвращаемостта на активите е 3.8%, а доходността от обслужваното портфолио е 31%.

Но стига толкова минало време – нека поговорим за бъдещето. То също изглежда позитивно: постиженията ни през първите месеци на тази година ни дават солидна основа да сме много оптимистични за финансовите резултати за 2019 г.

Контакти

Център за обслужване на клиенти
0700 17 571 / *8242

Работно време:
Понеделник - Петък | 08:00 - 20:00 

Събота - Неделя | 10:00 - 18:00 

 

Офис мрежа

Централен офис

1421 София, България,
ул. Димитър Хаджикоцев 52-54