TBI e първата банка в България, която емитира публични облигации за капитал втори ред

04.08.2021    Share +

TBI e първата банка в България, която емитира публични облигации за капитал втори ред

TBI Bank успешно емитира десетгодишна емисия облигации с условия, насочени да отговарят на изискванията за капитал от втори ред на Регламент (ЕС) № 575/2013,  в размер от 10 млн. евро. Облигациите имат единична номинална стойност от 100 хил. евро и бяха насочени основно към институционални и професионални инвеститори. Годишната лихва е фиксирана на 5.25%.

Taка TBI Bank отново доказва амбицията си постоянно да предизвиква установените норми на българския финансов пазар и поставя нов еталон, който останалите банки биха могли да следват.

„Причината да емитираме публично емисия подчинени облигации е намерението ни да оптимизираме капиталовата структура на TBI Bank и да подкрепим бизнес развитието ни“, казва Лукас Турса, старши вицепрезидент на TBI Bank. „Получихме много положителна обратна връзка от инвеститорите – допадна им прогреса на нашата дигитална трансформация, и особено много бизнес и финансовите резултати на ТBI Bank в последните години“.

Съответно не е изненада, че за предложените облигации имаше свръхзаписване. „За съжаление трябваше да не изпълним изцяло част от инвеститорските заявки, за да влезем в максимално планирания лимит от 10 милиона евро. В крайна сметка портфолиото от инвеститори е добре диверсифицирано и включва пенсионни фондове, застрахователни компании, банки, фонд мениджъри и професионални инвеститори. Освен това регистрирахме и интерес от частни инвеститори, за които този инструмент се оказа добра алтернатива на депозитите. Заради фокуса ни върху професионалните инвеститори, трябваше да отклоним този интерес“, добави Турса.

Скоро ще бъде подадено заявление за регистриране на облигациите за търговия на Българска фондова борса.

Допълнителна информация може да получите тук.

Контакти

Център за обслужване на клиенти
0700 17 571 / *8242

Работно време:
Понеделник - Петък | 08:00 - 20:00 

Събота - Неделя | 10:00 - 18:00 

 

Офис мрежа

Централен офис

1421 София, България,
ул. Димитър Хаджикоцев 52-54

Искаш ли да плащаш кредита си бързо и без такси?
Изтегли приложението TBI Bank App и се възползвай от услугите ни когато и от където пожелаеш.