• За теб
  • За твоя бизнес
  • За tbi bank

Колко струва издаването на шофьорска книжка в България?

Да бъдеш шофьор е желана, но и много отговорна задача за всеки, който иска да седне зад волана. В много развити държави е трудно да намерите работа и да се придвижвате ежедневно до нея, ако нямате личен автомобил. Големите разстояния, които трябва да преминавате с колата са такива, че някои хора дори успяват да свършат част от личните си дейности зад волана, като например бръснене или гримиране. Много учебни центрове и инструктори предоставят възможност на желаещите да завършат курс за правоуправление на МПС. В интернет може да намерите учебни центрове, предлагащи различни цени за шофьорска книжка според категориите.

Какви са изискванията, за да започнете курс за шофьорска книжка?

Основно правило за начална възраст на шофьорите е навършване на 17 г. и 9 месеца за всеки, който започва курс за категория “В”. Такъв човек трябва да е приключил и основно образование в РБ. След 26.09.2017 г. към това изискване се прибавя и условието за завършен десети клас в средно или гимназиално учебно заведение. Всеки кандидат, завършил своето образование в чужбина, трябва да предостави уверение от МОН по наредба 11. Кандидатите за шофьори трябва да отговарят и на изискванията за добро физическо и психическо състояние според наредбата от закона за движение по пътищата.

Колко време продължават курсовете за МПС?

Това зависи от категорията, която кандидатите за шофьори искат да придобият. В зависимост от сложността на управление и типа моторно превозно средство курсът може да продължи по-дълго, като най-кратката форма е близо месец, а дългите – до 3 месеца. Курсистите са готови да придобият право да се явят на изпит пред външно оценяване, след като са преминали вътрешните изпити, а това става според изискванията на инструкторите и учебните центрове. Нормално часовете по кормуване за най-използваната категория “В” са 30 или малко повече.

Позволява се да кормувате максимално по два часа на ден, което означава, че най-краткият срок, през който можете да изкарате кормуването, е две седмици, но освен него ви очакват и няколко изпитни дни. При някой фирми експресната услуга за тези, които бързат много с книжката е 22 дни, а бързият (съкратен) вариант e 29 дни. Изпитите пред външни оценители в градски условия продължават около 25 минути за категория “В”, а теорията се проверява на електронно устройство, на което трябва да решите листовка.

Един съвет!

Когато започнете упражненията си по кормуване, не се записвайте винаги за един и същи час през деня, за да получите умения в пътна обстановка с различно натоварване. В пиковите часове шофирането в големите градове може да представлява трудност дори и за опитните водачи, затова, за да добиете по-пълна представа от процеса, е хубаво да шофирате по всяко време на различни места.

Колко струва подмяната на шофьорска книжка?

Цени за издаване на шофьорска книжка категория “В” (обикновената услуга) – в районните подразделения на МВР цената е 25 лв.(50 лв. и 75 лв), а срокът за издаване е 30 дни след подаване на заявлението. Предлага се и ускорена процедура, която струва три пъти по-скъпо от обикновената заявка (75 лева), но подмяната й ще бъде готова само за три дни. Хората между 58 и 70-годишна възраст се ползват от намаление. Те трябва да заплатят 11 лева за обикновена услуга, а пенсионерите над 70 години получават шофьорската си книжка безплатно. За тези, които имат ТЕЛК, но са в състояние да шофират, таксата е 3 лева.

Цени за шофьорска книжка при ускорена процедура: хората между 58 и 70 години е 33 лв. Другата услуга, която МВР предлага, е с 10-дневен срок за получаване, а сумата, която трябва да платите, е два пъти по-висока от обикновената – 50 лв.

Има ли гратисен период за шофьорската книжка?

Поради настъпилата епидемична обстановка у нас, подмяната беше удължена с гратисен период от 10 месеца за хората, чиито  шофьорски книжки са изтекли или изтичат до края на юни 2021 г., а тези, които изтичат в периода между 1 септември 2020 – 30 юни 2021 г. могат да бъдат удължени с гратисен период от шест месеца. Ако не успеете да се вместите и в гратисните периоди за подновяване на шофьорска книжка, ще бъдете глобени при проверка от органите на реда. За изтекла лична карта законът не предвижда удължаване на срока поради епидемията.

Какви са цените за шофьорските курсове у нас?

Цената за самия курс по кормуване и теоретичната подготовка е около 520 лв, но освен за него, трябва да бъдат заплатени и още няколко такси: административна, за вътрешни и външни изпити по теория и практика – общо пет такси. Общата цена зависи от часовете, които обучаващият се иска да премине с инструктора, като при най-малкия задължителен обем часове това може да бъде около 800 – 1000 лв. В тази сума обикновено се включват около 40 учебни и 30 кормилни часове на обучение. В страната има много учебни центрове, които предлагат възможност за провеждане на курс за правоспособност за управление на МПС с различни учебни коли, което се отразява и на цените.

Онези курсантите, които желаят да практикуват кормуване в градски условия по-дълго с инструктор, трябва да платят повече за целия курс. В такива случаи обаче е възможно да получите известна отстъпка за час по кормуване, но това зависи и от възможността да преговаряте със самите инструктори. В интернет на уебсайтовете на някои инструктори има промоции през месец март за дами е в те – по 2 безплатни часа по кормуване, така че можете да се възползвате.

TBI банк може да помогне на всеки, който няма възможност да плати таксата си за обучение към съответния учебен център или инструктор на свободна практика. Банката предоставя възможност да ползвате потребителски кредити, с които изцяло да покриете настоящата си нужда от средства. За повече информация можете да се свържете с тях по телефон, в офис или да проверите актуалните оферти на уебсайта на кредитора.