• За теб
  • За твоя бизнес
  • За tbi bank

Остани у дома с пари под ръка: Как да защитиш парите си в кризата (1)

Намираме се в ситуация, в която не само здравето, а и финансите ни са застрашени. Затова, както се грижиш за здравето си, така трябва да се погрижиш и за парите си. Бъди предвидлив и вземи следните мерки, за да ги предпазиш по най-добрия начин:

Дръж парите си в банка

Банките продължават да са най-сигурното място за твоите средства. Без значение дали държиш пари на депозит, спестовна сметка, разплащателна сметка, пари по дебитни или кредитни карти, те са гарантирани от Фонда за гарантиране на влоговете в банките, ако сумата не надхвърля 196 000 лв. на един вложител в банка.

Не давай лична и финансова информация свободно

Бъди много внимателен на кого каква лична информация предоставяш. Особено, когато се касае за ЕГН, номер на лична карта, номера на кредити, договори, ПИН-кодове или пароли до твои банкови профили, приложения, карти. Никой няма право да изисква твоите пароли и кодове, а в случай, че се налага да попълниш онлайн или по телефона по-детайлна лична информация за себе си, се увери, че въпросното лице има законово право да я изисква и точно за какво я изисква.

Внимавай какви линкове отваряш

Вероятно получаваш много СПАМ-имейли, някои от които може да съдържат рискови линкове и когато кликнеш върху такъв, без да осъзнаеш ще даде достъп на друго лице до цялата информация в твоя лаптоп, включително и до запаметените пароли до различни банкови приложения в него.

Особено популярна схема за онлайн измами в момента са даренията, като предоставени линкове и сметки към такива може да не отидат към посочена фондация и организация, а в нечий джоб.

Не само имейли може да те подведат, бъди изключително предпазлив с всеки линк в интернет или в получен SMS, на който кликаш.

Следи внимателно депозитите, кредитите и разплащателните си сметки

Ако системно получаваш извлечения или други финансови отчети и документи, а към момента се получи забавяне, веднага позвъни на съответната институция, за да разбереш има ли причина за тревога.

Регулярно проверявай наличностите по сметките си и ако забележиш някакви липси или съмнителни трансакции, позвъни на финансовата институция, защото има вероятност някой да злоупотребява с твоите данни.

Използвай сложни пароли и ПИН-кодове

Здравните експерти препоръчват да се борави по-малко с кеш и повече с карти (дебитни или кредитни) при пазаруване и разплащания на място. Причината е, че хартиените банкноти са един от най-големите източници на бактерии и дори вирусите се задържат върху тях повече от денонощие. В тази връзка е хубаво да ревизираш своите пароли и ПИН-кодове и да ги смениш, така че да бъдат максимално сложни и известни само и единствено на теб.

Не е сложно, просто вземи нужните мерки. Бъди отговорен не само към здравето, а и към финансите си.