• За теб
  • За твоя бизнес
  • За tbi bank

Остани у дома с пари под ръка: Как да защитиш парите си в кризата (1)

Намираме се в ситуация, в която не само здравето, а и финансите ни са застрашени. Затова, както се грижиш за здравето си, така трябва да се погрижиш и за парите си. Бъди предвидлив и вземи следните мерки, за да ги предпазиш по най-добрия начин:

Дръж парите си в банка

Банките продължават да са най-сигурното място за твоите средства. Без значение дали държиш пари на депозитспестовна сметкаразплащателна сметка, пари по дебитни или кредитни карти, те са гарантирани от Фонда за гарантиране на влоговете в банките, ако сумата не надхвърля 196 000 лв. на един вложител в банка.

Не давай лична и финансова информация свободно

Бъди много внимателен на кого каква лична информация предоставяш. Особено, когато се касае за ЕГН, номер на лична карта, номера на кредити, договори, ПИН-кодове или пароли до твои банкови профили, приложения, карти. Никой няма право да изисква твоите пароли и кодове, а в случай, че се налага да попълниш онлайн или по телефона по-детайлна лична информация за себе си, се увери, че въпросното лице има законово право да я изисква и точно за какво я изисква.

Внимавай какви линкове отваряш

Вероятно получаваш много СПАМ-имейли, някои от които може да съдържат рискови линкове и когато кликнеш върху такъв, без да осъзнаеш ще даде достъп на друго лице до цялата информация в твоя лаптоп, включително и до запаметените пароли до различни банкови приложения в него.

Особено популярна схема за онлайн измами в момента са даренията, като предоставени линкове и сметки към такива може да не отидат към посочена фондация и организация, а в нечий джоб.

Не само имейли може да те подведат, бъди изключително предпазлив с всеки линк в интернет или в получен SMS, на който кликаш.

Следи внимателно депозитите, кредитите и разплащателните си сметки

Ако системно получаваш извлечения или други финансови отчети и документи, а към момента се получи забавяне, веднага позвъни на съответната институция, за да разбереш има ли причина за тревога.

Регулярно проверявай наличностите по сметките си и ако забележиш някакви липси или съмнителни трансакции, позвъни на финансовата институция, защото има вероятност някой да злоупотребява с твоите данни.

Използвай сложни пароли и ПИН-кодове

Здравните експерти препоръчват да се борави по-малко с кеш и повече с карти (дебитни или кредитни) при пазаруване и разплащания на място. Причината е, че хартиените банкноти са един от най-големите източници на бактерии и дори вирусите се задържат върху тях повече от денонощие. В тази връзка е хубаво да ревизираш своите пароли и ПИН-кодове и да ги смениш, така че да бъдат максимално сложни и известни само и единствено на теб.

Не е сложно, просто вземи нужните мерки. Бъди отговорен не само към здравето, а и към финансите си.