• За теб
  • За твоя бизнес
  • За tbi bank

Защита от инфлация: Какво да направим при висока инфлация?

Световните събития приковаха всички погледи към здравната и последващата я военна криза. Украйна спря производството си, а връзките на Запада с Русия прекъсват икономическото сътрудничество с всеки изминал ден. Европа е до голяма степен зависима от енергийните източници, които се намират на територията на Русия, но в близко бъдеще доставките ще бъдат вероятно преустановени, ако дипломатическите отношения със Запада не се възобновят. По-скъпите горива без съмнение ще повишат цените на много производства, стоки и услуги на Стария континент. Освен Европа, САЩ също регистра негативна промяна в икономическата си стабилност поради нарастващата инфлация от 8,5% за март 2022 г. Това е най-високата инфлационна вълна от 4 десетилетия насам при най-силно развитата икономика в света.

Пандемията отвори врата за икономическа нестабилност, инфлация и промяна в начина на работа в много фирми по целия свят. Мерките, предпазващи хората от заразата, засегнаха негативно икономическия сектор навсякъде. Започна икономическа криза, която след войната в Украйна продължи да се задълбочава, и в България цените на много стоки нараснаха значително. Това лесно може всеки да го установи, ако отиде да зареди бензин или да си купи хранителни стоки от магазина.

Какво е инфлация и има ли такава у нас?

Инфлация е покачването цените на стоките и услугите без промяна в тяхното качество или полезно действие. Синоним, който описва правилно думата, е обезценяване на парите, при което спестяванията на хората губят покупателната си способност. Това означава, че всеки, който притежава определена сума на депозит или спестявания по време на инфлация, рискува да загуби част от покупателната способност на парите си или с други думи да загуби пари. В България както и в по-голяма част от развития свят се наблюдават покачващи стойности на инфлация особено след началото на военните действия в Украйна и наложените върху Русия санкции. Процентът на инфлация вече достига двуцифрено число, което говори за опасност от по-сериозни ценови сътресения и загуби.

Какво да правим с парите си по време на инфлация?

Много хора си задават въпроса: “Какво се прави при инфлация?” и “Как да защитим парите си по време на инфлация?”. По-добре е да имаме пари, отколкото да няма какво да загубим, въпреки че някои твърдят, че предпочитат второто по време на инфлация. Вярно е, че мнозина ще претърпят сериозни загуби от обезценяването на валутата, но въпреки това наличните авоари са предимство, което трябва да съхраним. За много хора обаче спестяването и управлението на финанси в момент на инфлационна криза е нещо съвсем непонятно. Въпреки че не можем на 100% да запазим стойността на капитала си от инфлационния натиск, експертите дават някои съвети какво да предприемем в случая. Предоставяме ти някои съвети и насоки за защита от инфлация, които могат да ти бъдат от голяма полза.

Не прави разточителни разходи

По време на инфлационна криза потреблението може рязко да скача или спада в зависимост от медийното влияние, очакванията на потребителите за бъдещи промени в цените на определени стоки, политически и търговски спекулации и др. Затова е разумно да не правиш излишни разходи като покупки на нова кола или скъпа техника, тъй като не може да си сигурен дали парите няма да ти потрябват за нещо по-необходимо.

Задели “бели пари за черни дни”

Много експерти съветват, че по време на инфлация се разкриват много инвестиционни възможности. Преди да направиш своите инвестиции, бъди разумен и предвиди определена сума за справяне с непредвидени обстоятелства, които са характерни за този период. Точно каква сума би била подходяща да съхраняваш в случая е трудно да се определи поради различното социално, битово и здравословно състояние на човека, но в нашите условия това може да бъде непосилна задача особено за пенсионери.

В какво да инвестираме по време на инфлация?

Според мнозина експерти ключът към решението на проблема с нарастващата инфлация са инвестициите. Поради нарастващата инфлация и негативните прогнози за близкото бъдеще, през изминалата година имотните кредити са били на първо място в България. Повечето наши сънародници знаят, че по време на инфлация инвестициите са добра възможност да не загубят парите, които притежават. От друга страна един кредит с фиксирана лихва също може да добави допълнителни ползи за получателя му в случай на продължителна инфлация. Изплащането на кредита с по-евтини пари е добра инвестиция, но в случай, че банката не променя лихвената ставка.

Инвестирането в имот, гараж, земеделски земи и други недвижимости е добър начин за справяне с инфлацията, но имотната сделка изисква умения и способности за преговаряне. Според специалисти днес цените на имотите са се увеличили спекулативно и в момента покупката на имот може да не е особено печеливш ход. Поради инфлацията и повишеното търсене от страна на хората да инвестират по време на инфлация, брокерите и собствениците увеличиха цените на имотите.

Разумно ли е да се вземат кредити по време на инфлация?

Вече загатнахме, че тегленето на кредит с фиксиран лихвен процент по време на инфлация е изгодна сделка в момент на криза. Предоставят се потребителски, ипотечни кредити, за покупка на автомобил или ремонт, студентски кредити и други, които могат да се превърнат в източник на пари, ако инфлацията продължи, а процентите по заема са фиксирани и ниски.